Over ontkalken

Waarom moet ik mijn Senseo® apparaat ontkalken?

Kalkaanslag ontstaat door een grote hoeveelheid calcium en magnesium dat zich in het leidingwater bevindt. Als deze twee mineralen met elkaar in aanraking komen in warm water ontstaat er kalk. Dit zorgt helaas voor een vermindering van de kwaliteit van de koffie. Daarom is het regelmatig ontkalken een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je SENSEO®. Bovendien ervaar je een aantal voordelen wanneer je het apparaat elke drie maanden ontkalkt: je behoudt de optimale SENSEO® koffiesmaak, voorkomt storingen en heeft jouw SENSEO® een langere levensduur.

Wanneer moet ik mijn Senseo® apparaat ontkalken?

Je kan op verschillende manieren merken dat het tijd is om jouw SENSEO® apparaat te ontkalken. Wij sommen een aantal herkenningspunten voor je op:

  • Het kalk lampje brandt. Dit gebeurt na circa 400 kopjes koffie.
  • De SENSEO® koffie heeft geen mooie cremalaag.
  • De temperatuur van de SENSEO® koffie is te laag, de koffie kan ‘lauw’ zijn.
  • De SENSEO® geeft halve kopjes koffie.
  • Het SENSEO® apparaat maakt meer geluid dan normaal tijdens het koffie zetten.
  • Er treden andere onverklaarbare storingen op.

In dit overzicht vind je de waterhardheid per regio terug. Vooral in de gebieden waar het water hard door leidingen stroomt, moet je het apparaat vaker ontkalken (eens per maand tot eens per drie maanden) dan een gebied met zacht water.

 

 

Hoe kan ik mijn Senseo® apparaat ontkalken?

Wij adviseren je om je apparaat te ontkalken met de SENSEO® ontkalker, die speciaal is ontworpen voor alle SENSEO® apparaten. Mede door het citroenzuur in deze ontkalker, verloopt het ontkalkingsproces beter zonder het apparaat te beschadigen en de kwaliteit van SENSEO® koffie volledig tot zijn recht komt. Wij raden je aan om geen andere ontkalker te gebruiken, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor jouw SENSEO®. In andere ontkalkingsmiddelen zitten namelijk vaak anorganische zuren, zoals zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur en azijnzuur, die het apparaat kunnen aantasten.